Onze loodgieter vertelt u meer over de circulatiepomp

 In Blog

Iedere woning is voorzien van een cv-circuit, welke uit verschillende componenten bestaat. Heeft u enig idee uit welke componenten zo’n cv-circuit precies is opgebouwd? De circulatiepomp is hier een onderdeel van, evenals het expansievat en de cv-ketel zelf. Deze componenten zijn met elkaar verbonden middels een breed netwerk aan waterleidingen en radiatoren. Door heet water naar de radiatoren in huis te transporteren, kunnen ruimtes verwarmd worden. In dit artikel vertelt onze loodgieter u meer over de werking van zo’n circulatiepomp en de plek van de pomp binnen het cv-circuit.

Het is belangrijk om deze circulatiepomp, net als de andere onderdelen van het cv-circuit, regelmatig te laten onderhouden. Zo weet u zeker, dat de kans op storingen binnen het cv-circuit minimaal is. Onze loodgieter kan u hierbij helpen!

Rol van een circulatiepomp in het cv-circuit

Het cv-circuit begint vaak in de cv-ketel, waar het water verwarmd wordt. Op het moment dat het water warm genoeg is om ruimtes te kunnen verwarmen, wordt dit hete water via de circulatiepomp door de leidingen getransporteerd. Eenmaal in de radiatoren zal het hete water ervoor zorgen, dat de radiatoren warmte vrijgeven aan hun omgeving. Op deze manier wordt een ruimte verwarmd. Het expansievat is hierbij nog niet besproken. Dit element zorgt voor het op peil houden van de druk op leidingen in het cv-circuit.

Werking van de circulatiepomp

Een circulatiepomp wordt automatisch ingeschakeld, wanneer de temperatuur in een ruimte te laag wordt. Hierbij werkt de circulatiepomp samen met de thermostaat in uw woning. De thermostaat is van sensoren voorzien, die de temperatuur in een ruimte kunnen meten. Als de temperatuur afwijkt van de ingestelde doeltemperatuur, moet er meer warm water worden rondgepompt. Op het moment dat de doeltemperatuur bereikt is, wordt de circulatiepomp uitgeschakeld.

Let op het rendement van een circulatiepomp

Bij de aanschaf van een circulatiepomp zijn er logischerwijs verschillende aspecten om rekening mee te houden. Een van de belangrijkste elementen hierbij, is het rendement van een circulatiepomp. Wist u al dat 10% van uw energieverbruik wordt ingenomen door deze circulatiepomp? Het toont aan hoe belangrijk het is, om goed naar het rendement hiervan te kijken. In sommige gevallen is het noodzakelijk om twee circulatiepompen in huis te gebruiken. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het laten plaatsen van een vloerverwarming binnen uw woning. Een loodgieter kan u in zo’n geval van persoonlijk advies voorzien, over de mogelijkheden die u heeft.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

verstopt putje